Zomer 2023

Over koetjes en kalfjes….die bij de koe blijven.

Zoals ik in de laatste nieuwsbrief in december liet weten zal de frequentie van de nieuwsbrieven een beetje veranderen. Dus nu iets later dan jullie misschien gewend zijn … hier is het voorjaars/zomerbericht van de boerderij ;

Best leuk (nu ik wat later ben) dat ik jullie kan vertellen dat de bloei van ál het fruit explosief, overweldigend en lang is dit voorjaar. Niet alleen op ons erf overigens, de Larijweg in ons dorp bijvoorbeeld met ruim 6 kilometer aan Perenbomen bloeit nog steeds en trok veel bewonderaars, overal vandaan.

Alleen onze Blauwe bessen die nu net begonnen zijn lijken wat kariger in hun bloei. Insecten lijken er ook best te zijn, een hoge luchtvochtigheid en tot nu toe geen strenge nachtvorst, allemaal gunstig, we kijken er naar uit de vruchten te plukken.

Inmiddels hebben 23 koeien van de 25 voorspoedig gekalfd (nog 2 te gaan) en tellen we 24 prachtige kalveren! Komende week gaan alle moeders én kalveren naar buiten. Dit in tegenstelling tot wat we gewend zijn want JA, inderdaad, álle kalveren zijn bij hun moeders gebleven.

Dat laatste vraagt om uitleg :
Deze winter hebben we besloten voorlopig onze melkveetak ‘on hold’ te zetten voor onbepaalde tijd. Er wordt niet meer gemolken, dan door de kalveren zelf. Joni en ik hebben hier ten eerste uit zelfbehoud voor gekozen, we hebben teveel werk voor ons tweeën concluderen we al een tijdje. Een laag saldo van onze melkvee tak in combinatie met veel werkuren én frustratie over de wet en regelgeving rond het produceren van melk, deden ons (met pijn in het hart) kiezen voor een andere beter werkbare oplossing. Ook best weer spannend maar tot nog toe gaat het met het welzijn van vee én veehouders zeer goed !.

De aardappelen gingen deze week de grond in, door het natte voorjaar 4 weken later dan anders.
In de kas wordt nog steeds gezaaid (voorzaaien van de pompoenen bijvoorbeeld) en de eerdere opkweek wordt nu al stukje bij beetje in mooie rijtjes uitgepoot. We oogsten frisse groene snijbiet en rabarber daar. En er staat elke week alweer een mooie bak met groene geurige kruiden op de toonbank. De aardbeien van de volle grond werden al een keer van onkruid ontdaan. De juni bloeiers beginnen te bloeien, die hebben dan wel weer baat bij het vochtige voorjaar.

Onze akkerpercelen Havelterberg, Koekangerweg, Ruinerweg en Ansen staan er grotendeels goed bij. De wintergranen rogge, tarwe en spelt zijn vorige herfst onder goede omstandigheden gezaaid en goed de winter door gekomen. De zomergranen haver en gerst konden we gelukkig op tijd zaaien en zijn nu toe aan wat ‘warmte’. Boekweit en Huttentut gaan nog gezaaid worden, daar is nog tijd voor. Het Koolzaad slaan we dit jaar bij gebrek aan een geschikt perceel een jaartje over.

De grasklaver percelen profiteren van de vochtige omstandigheden. Overdag als de zon schijnt waren de velden tjok-vol geel bloeiende Paardenbloemen de afgelopen weken. Zodra er bewolking komt (of de avond valt) verandert dat steeds in een zee van pluizenbolletjes.

Naast die mooie kudde jonge kalveren zijn er ook weer nieuwe Bonte Bentheimer biggen (kom maar op met je groente afval !). En er is een nieuwe lichting (brutale) jonge hennen die ook rustig komen shoppen tijdens de winkelopeningstijden wat natuurlijk niet helemaal de bedoeling is 😉. Zangvogels, zwaluwen en één kievitspaar laten zich zien en horen zij het in geringe hoeveelheden tot dusver.

Anders is dat met de bruine rat ;

Deze is meer terrein aan het winnen dan ons lief is, zoals we dat ook wel van meer plattelanders horen. Doorgaans bleef de populatie redelijk in toom, we vrezen dat de leeftijd van hond Vicks en het kattenduo parten begint te spelen, de snelheid van het vangen is er wat uit. Maar… jonge hond Lobke lijkt de skills van het rattenvangen ook te leren. Ik begrijp dat sommigen gruwelen bij de gedachte aan ratten (ik soms ook wel hoor..). Maar laten we wel wezen ‘waar mensen zijn, zijn ratten’ en zeker met het boerderijleven zijn ze onlosmakelijk verbonden. Vandaar, met een knipoog, de foto van Lobke die met haar speur en vangwerk helemaal in haar element kan zijn.

Op naar de zomer met veel mooi vers product van onszelf in de winkel. Met een nét zo lekkere rauwmelkse blauwschimmelkaas (ook van de Erfkazer) als vervanger van de onze. Met zuivel van de Naobers uit Echten en verse Pesto van BelleMarie (binnenkort weer) en honing álles uit Ruinerwold en met bloemen van BloemenOogst (binnenkort weer) uit Wapserveen.

Ergens deze zomer verschijnt onze vernieuwde website waarin we jullie nog beter op de hoogte kunnen gaan houden van activiteiten als verse vleesverdelingen en de sap-persdag. Houd het in de gaten !.

Dikke lente groet,

Joni en Lucia (en wij vervelen ons écht niet 😉)

P.S.
Helaas…de liefhebbers van rauwe(onbewerkte) koe melk moeten we teleurstellen, de tank is leeg, alle melk is voor de kalveren. Tip: Bij onze collega’s van BD boerderij de Naoberhoeve in Echten is rauwe melk van hun koeien in hun winkel verkrijgbaar !.

Nieuws t.a.v. verse vlees verdelingen :

Het is een lastige tijd voor de schapenhouders in Nederland op dit moment. De kudde Drentse Heideschapen van Paul Mos waar wij altijd de lammeren van verdelen in het najaar, had bezoek van de wolf, dat kostte hem een paar dieren. En nu waaieren door het aanhoudende warme weer knuts (vliegje) uit over ons land die tweehoevigen besmetten met het Blauwtong virus… Om het risico op dat laatste te verkleinen gaan we iets eerder wat dieren wegbrengen dan gebruikelijk.

In de week van 16 oktober zal er hier een verdeling zijn. Een lamsdeel van ca. 8 kilo bestaat uit het volgende : Bout met been, koteletjes, gehakt, lamsworstjes, beetje stoofvlees en een kleine rollade. Alles netjes verpakt, kosten €19,50 per kilo.

Mocht je geïnteresseerd zijn hier aan mee te doen, laat het ons dan vóór 12 oktober a.s. weten. Heb je nog vragen, ik hoor het graag, en ondertussen… af en toe even duimen dat de wolf liever voor een vette Texelaar gaat (grapje..).

Groet van Joni en Lucia.

Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door. Wanneer je je aanmeldt volgt er in het begin van de betreffende week nog een extra bericht over de exacte dag en tijd waarop je het vlees kunt halen.

Nieuws t.a.v. de sap-pers-dag 2023

Op zaterdag 14 oktober a.s. is iedereen weer welkom met zijn/haar fruitoogst op ons erf.

Naast onze eigen oogst die dan geperst wordt bieden wij een ieder ander ook de mogelijkheid om met eigen appels en peren (en ander fruit) te komen om die tot het heerlijke pure sap te laten persen waar je lang van zult genieten.

De agenda van de Sappersers is nu online. Je kunt je dan tot 10 oktober aanmelden via de volgende link: http://www.desappers.nl/ Zij laten je aansluitend weten welk tijdstip je verwacht wordt die dag en wanneer je fruit gebracht moet worden.

Voor de voorwaarden en werkwijze verwijzen we je ook naar diezelfde overzichtelijke website. Deelname is alleen mogelijk vanaf 75 kilo fruit zoals je daar zult lezen. Met een beetje scharrelen bij buren en/of familie leden is het waarschijnlijk geen probleem die kilo’s te verzamelen. Er is ook een ‘happy hour’, hieraan kun je mee doen als je minder dan 75 kilo fruit hebt. Al deze kleinere porties komen dan in één lekker gemengd sappie.

Afrekenen kan net als anders bij ons in de winkel die ook open is die dag. Er wordt slechts één dag geperst dus er is beperkte capaciteit, wie het eerst komt….die het eerst perst !.

Wellicht tot dan !.