Winter 2021-2022
In deze nogal grijze dagen voor de kortste dag van het jaar kriebelt er bij mij iets van binnen als de weersvoorspellers het hebben over een aanstaande vorst periode. En dan ook nog met sneeuw !!!.
Wishfull thinking ? het zal wel maar ik sluit me aan bij Daniël Lohues (wij zijn liefhebbers van zijn columns en muziek) die zegt : “Hopen op een mooi pak sneeuw is toch al iets bijzonders op zich !”.
Dat doe ik, Joni… eerlijkheidshalve, verheugt zich liever op de warmte van de kachel en een mooi boek 😉
En dan bij ons vervolgens meer de vraag, zijn we er klaar voor?!
- Zijn de waterbakken in het land en de leidingen in de kas al afgetapt?
- Staan er genoeg stro en voer balen klaar voor direct gebruik ?
- Tuinslang binnengehaald om eventueel de kippen van water te kunnen blijven voorzien ?
- Genoeg zout op voorraad om de winkelstoep te strooien ?
- En niet geheel onbelangrijk: Waar ligt dat elektrische dekentje voor hond Vicks (65+) ook alweer ?, enz. enz.
Een feit is dat onze koeien dit jaar iets eerder ‘droog’ gaan dan normaal het geval is. Dat is als het echt zal gaan vriezen de komende week een groot praktisch voordeel want onze Ooh, zo fijne ópen melkstal heeft maar één nadeel: Die is niet heel praktisch als het vriest. Maar de aanleiding voor een iets vervroegde droogstand van onze dames heeft met dat laatste niets te maken.
De melkproductie zakte op het moment dat het weiden (=weidegras) stopte op 20 november j.l.. Dat gebeurt altijd wel een beetje maar de eerste snee kuilvoer bleek minder te compenseren als dat we gewend zijn. Hierbij kwam onlangs ook nog de uitval van twéé koeien binnen één week. Zeer spijtig, en tja, dan gaat het wel hard van je af met de liters. Dus even voor de rauwe melk liefhebbers: Na de Kerst niet meer, half maart stroomt het weer !.
Van de tuin oogsten we nu spruiten, boerenkool en af en toe een beetje bladselderij, snijbiet, groenlof en palmkool uit de kas. Verder liggen veel geoogste zomer en herfst producten opgeslagen op de deel en in de (nieuwe ruime) koelcel. En natuurlijk net zo bij onze collega bio boeren en tuinders waarvan we ook betrekken. We namen dit jaar met pijn in het hart afscheid van onze trouwe ‘Kas kabouter’ (ze is net als onze Vicks, óók 65+). We bezinnen ons de komende tijd óf en hoe we dit gemis kunnen invullen.
En dan de winkel, we hebben er inmiddels onze handen vol aan want terloops werd het steeds drukker. Het lukt, en de reuring doet ons goed !. We verkochten veel lekkere eigen appels die deels weer geperst zijn tot het heerlijk pure goudgele sap (óók weer combi Peer met Gember op voorraad!!).
Onze jonge kaas met natuurkorst is een succes, net als, ik herhaal het met enige trots, de blauw schimmel kaas, als je het treft….is er nog een stukje 😉 Met dank aan erfkazer Henk.
De externe detailhandel van bio producten als ook onze bakker hebben het niet gemakkelijk, grote spelers op de bio producten markt slurpen de kleinere op, efficiëntie is niet zaligmakend. Gelukkig zitten we in een goed vertegenwoordigde bio-boeren-regio en wordt er dus veel vers gebracht en gehaald via betrekkelijk korte lijnen.
Met de kwark en vla van de Naobers uit Echten bijvoorbeeld zijn we nog steeds heel blij (lekkerrr) en ook met de nieuwe Kiemgroente van Gossens uit Wapserveen (succesje !) én de producten én service van de collega’s van de Eerste uit Marknesse. Prachtige bossen bio-bloemen van Eline van Bloem en Oogst, ook uit Wapserveen, waren ook dit seizoen weer het zonnetje in hui…eh de winkel !.
Voor nu probéren Joni en ik even een versnellinkje langzamer en delen we wat dagen met thuis verblijvende jeugd, én ik haal toch die schaatsen maar even uit het vet ha,ha. We wensen jullie allen goede dagen en een mooie start in het nieuwe jaar, we spreken elkaar !.
Nieuws ten aanzien van de verse vleesverdelingen :
Onze Bentheimer varkens zijn weer mooi op gewicht en zullen binnenkort naar de slager gaan. De verdeling vindt plaats in week 4. Doe je mee met deze halfjaarlijkse verdeling? ; laat het ons voor vrijdag 21 januari a.s. weten.
Waarschijnlijk eind maart een rundvlees verdeling.
Voor informatie over de samenstelling en prijs zie deze website bij vleesverkoop. Ben je geïnteresseerd om aan één van deze verdelingen mee te doen? Reageer dan met een mailtje dan sturen wij de actuele berichten over de vlees verdeel activiteiten aan je door.